Dne 25. září 2024 se v prostorách školní jídelny uskutečnil Den otevřených dveří. Tato akce byla připravena s cílem představit rodičům, žákům a široké veřejnosti provoz a kvalitu stravování, které naše škola nabízí. Návštěvníci měli možnost prohlédnout si prostory kuchyně a jídelny. Zaměstnanci jídelny vysvětlovali jednotlivé kroky přípravy pokrmů, představovali používané suroviny a odpovídali na dotazy ohledně hygienických norem a způsobu skladování potravin. Po úvodní části následovala ochutnávka tří jídel, která jsou běžně podávána během školních obědů.
V naší školní jídelně se snažíme vařit bez polotovarů z čerstvých surovin, preferujeme české výrobce potravin a dodavatele surovin a potravin z blízkého okolí.
Polévky připravujeme ze základního vývaru z čerstvého masa a zeleniny. K dochucení se snažíme používat jen malé množství dochucovadel bez glutamátu a se sníženým obsahem soli.
Hlavní jídla se vaří z kvalitního čerstvého masa od českých chovatelů. Maso se zaváží denně čerstvé.
Kvalitní selské mléko a vejce nám dodává ZD Senice na Hané.
Pár polotovarů přece jen používáme. Jedná se převážně o lososové nugetky, rybí prsty, kuřecí stripsy a ovocné knedlíky.
Houskové knedlíky, bramborové knedlíky a dukátové buchtičky si vyrábíme v naší kuchyni. Tolik diskutovanou bramborovou kaši také vyrábíme z čerstvých brambor, nikdy nepoužíváme kaši instantní.
Strávníci mají také možnost využít zeleninový bar, který je pro ně přichystán
2-3x týdně. K dispozici mají převážně čerstvou zeleninu, zeleninové saláty a kompot nebo ovoce.
Naše školní kuchyně je nová a moderní. Byla však projektovaná k vaření jednoho hlavního jídla. Není tedy možný výběr ze 2 jídel každý den, protože na to není technologicky a prostorově vybavena. Olga Blažencová (vedoucí školní jídelny)
Oceňuji, že jste tuto akci uspořádali. Děkuji za možnost nahlédnout do prostor, kde se obědy připravují, dozvědět se více o dodavatelích, kteří dodávají suroviny pro vaření v jídelně, a samozřejmě za možnost ochutnat jídla, která se tu připravují. Ochutnala jsem 2 z 3 nabízených jídel a obě mi chutnala. Velký dík všem paním kuchařkám, že na akci navařily a vůbec se do takové akce pustily. Je škoda, že nedorazilo více rodičů, protože to určitě stálo za to. (Libuše Literová)
Chtěla bych poděkovat všem zaměstnankyním jídelny, že šly odvážně "s kůží na trh". Přichystaly pro nás 3 jídla - tradiční i jedno netradiční, které jsem já osobně dosud neměla odvahu vyzkoušet, když je nabízeno jako alternativa k pátečnímu sladkému obědu, ale velmi příjemně mě překvapilo a chutnalo. Také paní Blažencová (vedoucí školní jídelny) trpělivě odpovídala na všechny zvídavé dotazy příchozích.
Jako odběratel školních obědů bych chtěla říct, že občas mi připadají polévky dost slané... Jinak je spíš problém v tom, že děti nejsou na některé typy jídel zvyklé z domu, proto je nejí. V tom jsou na tom lépe větší jídelny, kde mohou dát na výběr více jídel, ale to jsme slyšeli pádné argumenty, proč je to nereálné v horecké jídelně. Oceňuji také pestrou nabídku zeleninových salátů či kompotů. (Jaroslava Krejčí)
Těšíme se na další podobné akce, které umožní ještě užší spolupráci mezi školou, rodiči a dětmi.
Mgr. Sylva Stavarčíková